108 POZDRAVOV SONCU

Zen Yoga

Joga se začne v Indiji, pred približno 5000 leti. Začetki segajo v današnji Pakistan. Ključni cilj vsake zvrsti joge je doseganje zadovoljstva, sreče in osvoboditve.
Takšna joga, ki jo poznamo danes je stara šele 100 let. Beseda joga pomeni združitev telesa in duha. Yuđ = pomeni združiti, povezati, podjarmiti.

Zen joga ima duhovno podlago v boljšem počutju, spoznanju samega sebe, obračanju navznoter (meditacija).

Zanjo veljajo tri načela:

  • privedemo telo v red
  • privedemo dihanje v red in
  • privedemo um v red.

Zen joga v prvotnem smislu pomeni meditacijsko prakso, duhovnost. To dosežemo z negovanjem pozornosti, poglobljenosti, dobrohotnostjo in razumevanjem. Naš um je kot divja reka in potrebno ga je ukrotiti. Skozi jogo se ukvarjamo s celotnim bitjem. V jogi ni površnosti. Naše telo je sveto in zato mora biti odnos do njega spoštljiv. Vsako vajo (asano) izvajamo z zavedanjem dihanja, pravilnim položajem, pravilnim gibanjem in s tem pridemo do zavedanja v celoti. V tej točki združimo oziroma spojimo um, telo in dih.V zen jogi je zelo, zelo pomembno dihanje. Dihanje je tanka nit povezovanja telesa in uma. Skozi jogo je dihanje drugačno kot v navadnem življenju. V jogi je dihanje povdarjeno. Naučimo se dihati, zadrževati dih, spreminjamo ritem dihanja (odvisno od dinamike treninga). Hitre vaje zahtevajo krajše dihanje, umirjene vaje dolgo dihanje, pri zadrževalnih vajah dihamo v trebuh, pri meditaciji samo opazujemo ritem dihanja.
Sliši se komplicirano, pa ni. Le prisluhniti je treba telesu, umu in navodilom.
Treningi pri zen jogi so zelo raznoliki: izvajamo asane (vaje), zavestno in globoko dihamo, izvajamo vodene masaže, vodeno meditacijo, nize vaj (pozdrav soncu, pozdrav junaku...), izvajamo vaje v parih in se naučimo nekaj osnov borilnih veščin. Torej je vadba pri zen jogi na vsakem treningu malo drugačna.
V zen jogi tudi ni napredovanja v smislu prehajanja v višje nivoje. Vsaka udeleženka ali udeleženec na treningu dela po svojih zmožnosti in natančnih navodilih.

Preveri URNIK VADB, ter CENIK in se nam pridruži.

ŽELIŠ PREISKUSITI ZEN JOGO?

Vadba Zen joge bo potekala dvakrat tedensko, ob torkih 19.30 in ob četrtkih, 16.30. Prva vadba bo v četrtek,1. februarja 2018. Vpis in vse informacije o Zen jogi sledijo pri izvajalki, na prvi vadbi. Vabljeni!

Termina ni potrebno vnaprej plačati. Če vam je vadba všeč, se vpišete in plačate po koncu prve vadbe.

© 2019 OM Yoga Center Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava in oblikovanje PCMobil.

Iskanje