Joga

Joga za vsakogar

Image

'Tha' – luna, 'Ha' – sonce

URNIK - povezava

Hatha yoga je znanost o čiščenju telesa in prebujanju pranske energije. Hatha yoga uravnoveša levo in desno stran telesa, žensko-moško energijo, jin jang našega telesa.

V Hatha yogi omenjamo Ida in Pingala nadi. Ida je levi energijski kanal, Pingala desni. Oba kanala potekata skozi nosnici in nato vzdolž hrbtenice vse do dna, kjer se združita v glavni energijski kanal v telesu, ki se imenuje Shushumna. Omenjeni so samo trije glavni energijski kanali v telesu, sicer je v našem telesu kar 72000 nadijev.

Image

Prve zapise o Hatha yogi so odkrili že v starodavnih zapisih, Upanišadah, ki izvirajo izpred 6.stoletja pr.n.št., vendar se je njen pravi razcvet in razvoj začel v Indiji, nekje v 6.stoletju n.št.

V starodavnem času je bila Hatha yoga način, priprava telesa na višja stanja zavesti. Dandanes je njen prvinski namen pozabljen. Večini ljudi predstavlja Hatha yoga le fizično vadbo.

Do 6.stoletja n.št. je duhovnost v Indiji dosegla velike razsežnosti. Le-ta se je že prej razvijala skozi stoletja. V omenjenem stoletju sta bila rojena dva velika moža. Svetovno znani Buddha in Mahavir, ustanovitelj Jain sekte, tradicije v indijski kulturi. Oba sta zagovarjala skromno življenje in pridigala nenasilje, oz. ahimso. Buddha je razvil svojo pot, znano kot Štiri plemenite resnice. Vipassana in Anapanasati sta bili sprejeti in prepoznavni po vsem Svetu. Buddha je tako postavil temelj Osemstopenjske poti, ki predstavlja bolj kot ne enak etični sistem Yam in Niyam Raja yoge, kraljevske yoge. Zaradi buddhe je meditacija postala glavna oblika duhovne prakse. Sicer so se Indijci strinjali, da je meditacija najvišja pot, vendar so se zedinili, da nihče ne more začeti z meditacijo nemudoma. Še dandanes velja prepričanje, da se je na meditacijo potrebno pripraviti.

Čeprav je bil Buddha velika osebnost, so njegovi nauki kasneje ostali zgolj psihološka izkušnja. Torej je bilo nujno vzpostaviti pravilni sistem meditacije. In tako je nastal sistem Hatha yoge. V 4. , 5., in 6. stoletju n.št., po času dekadence budizma v Indiji, so veliki yogiji, Matsyendranath, Gorakhnat in drugi odkrili, da je bil tantrični sistem ignoriran in napačno interpretiran. Matsyendranath je ustanovil Nath kult, ki je verjel in učil, da je potrebno telo pred meditacijo pripraviti, prečistiti, kar je tudi namen Hatha yoge.

Zaradi neravnovesja energij v telesu, v fizičnem in mentalnem smislu, se pojavi bolezen. Zato moramo prečistiti nadije, energijske kanale v telesu, kar dosežemo s Hatha yogo. Tako pripravimo telo na meditacijio, ki zdravi naše telo.

Tako Hatha, kot Ashtanga yoga sta vadbi, ki nas pripravita na Raja yogo, kraljevsko, meditativno yogo. Z meditacijo dosežemo najvišji cilj joge, kontemplacijo, srečanje z višjim jazom, ki ga lahko imenujemo tudi bog, angel, ipd.

OSEM STOPENJ JOGE

V jogi obstaja osem glavnih stopenj preučevanja in prakse, lahko rečemo, samega sebe.

 1. Zakon vzdržnosti – Yama, nas uči obnašanja, vzorcev, kako živeti v družbi
 2. Zakon izpolnjevanja dolžnosti – Niyam je raziskovanje, preučevanje, razvoj samega sebe
 3. Telesni položaji – Asane stabilni telesni položaji s katerimi vplivamo tako na fizično, kot energijsko telo
 4. Nadzor življenjske energije – Pranayam nas nauči, kako z dihanjem nadziramo in usmerjamo življenjsko energijo, prano
 5. Odmik čutov – Pratyahar, od zunanjega sveta, čutil, se obrnemo vase
 6. Koncentracija – Dharan, dejanje zadržanja, moč 'biti' v trenutku
 7. Meditacija – Dhyan
 8. Kontemplacija – Samadhi, srečanje z višjim jazom

Vseh stopenj ne bom podrobno razlagala. Na to temo priporočam odlično knjigo, "Duhovna znanost Krija joge" ( Goswami Krijananda).

Priporočena gradiva

Priporočena gradiva:

 • Goswami Krijananda: Duhovna znanost Krija joge
 • Swami Muktibodhananda: Hatha Yoga Pradipika
 • Swami Swatyananda Saraswati: Asana Pranayama Mudra Bandha
 • Dr. Jack Hawley: Bhagavad Gita za zahodnjake
 • Swami Prabhavananda: Patanjali Yoga Sutras
 • Paramhansa Jogananda: Avtobiografija Jogija
 • Inge Shöps: Joga, veliki priročnik za začetnike in izkušene

Mnenja mojih jogist in jogistov

Želiš tudi ti oddati svoje mnenje o vadbi joge z mano?

Piši mi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Vesela bom tvojega odziva!

© 2019 OM Yoga Center Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava in oblikovanje PCMobil.

Iskanje