Hormonska Joga

Menopavza

Zaradi nizke ravni hormonov v telesu se pri večini žensk v tej življenjski dobi pojavijo neprijetni simptomi:

  1. Vročinski oblivi prizadanejo več kot 70% žensk in lahko trajajo tudi do osem let ali več po menopavzi. Sama frekvenca varira med nekaj oblivi tedensko, do celo nekaj več na dan. Zaznamo jih kot rdečico na obrazu, neprijetno znojenje, pospešeno bitje srca, nespečnost, razdražljivost. Do teh simptomov pride zaradi prenizke ravni estrogena.
  2. Suha sluznica je pogosto vzrok za srbečico, prav tako slabo ali nično odpornost na infekcije in razna vnetja v predelu mehurja in genitaij
  3. Suhi, lomljivi lasje in nohti in koža se prav tako pojavijo zaradi nizke ravni estrogena v telesu. Tvorba kolagena je zanemarljiva in zaradi pomanjkanja le-tega se koža tanjša, pride do izpadanja in tanjšanja las, nohtov, dlesni. Koža izgubi sijaj, pojavijo se gube, ker tkiva niso več dovolj nahranjena in prekrvavljena.
  4. Razdražljivost, nespečnost, depresija in podobni simptomi lahko zelo neprijetno prizadanejo žensko in njeno družinsko, ter družabno življenje. Upad estrogena in progesterona poruši ravnovesje v predelu možganov, ki nadzorujejo čustvene odzive. To ravnovesje prizadane spomin, povzroči negativne reakcije, kot je negativnost, pomanjkanje življenjske energije, depresijo, čustvene izbruhe. Pomembno je, da simptome zaznamo pravočasno, da na zaideo v globoko depresijo, za katero sodobna medicina ponavadi predpiše zelo močna zdravila, ki imajo posledično še več neželenih stranskih učinkov.
  5. Migrene in glavoboli, ki nastanejo zaradi slabše mišične napetosti in večinoma nepravilnega dihanja, kar vodi v nezadostno oskrbo možganov s kisikom. Zaradi dihalne tehnike in skupka vseh vaj je hormonska joga odličen recept za preprečitev in odpravo simptomov.
  6. Bolečine v sklepih so lahko prvi pokazatelj začetka artritisa in osteoporoze, zaradi pomanjkanja estrogena in kolagena v telesu.
  7. Povišanje telesne teže in maščobe v telesu se prav tako lahko pojavi zaradi upada estrogena v telesu, saj le ta upočasni metabolizem, kar vpliva na povišanje maščobe, ki se ponavadi začne nabirati okoli pasu, bokov, trebuha in prsi. Hormonska joga reaktivira produkcijo estrogena, tako se lažje borimo proti neželenemu pridobivanju kilogramov.

Redna vadba hormonske joge pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje hormonov v telesu, saj s fizično vadbo in usmerjanjem energije v žleze, le-te aktiviramo in spodbudimo.

PREVERITE TERMINE IN KRAJE IZVEDBE DELAVNIC HORMONSKE JOGE

© 2019 OM Yoga Center Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava in oblikovanje PCMobil.

Iskanje