Hormonska Joga

Nadomestna hormonska terapija

Sodobna medicina za zdravljenje hormonskih težav predpiše zdravilo, da nadomesti hormon, ki ga telo ne proizvaja v zadostnih količinah. Nadomestno hormonsko terapijo predpisujejo ginekologi in kardiologi tudi kot preventivo za nastanek osteoporoze, povišanega holesterola in srčne bolezni, ki so povzročene zaradi nizke ravni hormonov.

Raziskave pa kažejo, da nadomestna hormonska terapija lahko povzroči trombozo, rak na dojki in rak materničnega vratu. Stroka včasih opravičuje NHT, da so ti stranski učinki le postranska škoda v primerjavi s 'koristnimi učinki'.

Raziskava ( vir D.Rodrigues, Hormone Yoga Therapy) leta 2002 je pokazala, da NHT poveča tveganje raka na dojki in trombozo. Prav tako je bilo dokazano, da estrogen, ki ga proizvajajo jajčniki, varuje srce, estrogen NHT pa ga ne ščiti. Torej je najboljša rešitev stimulacija jajčnikov, da proizvajajo naraven estrogen. Poleg zgoraj naštetih nevarnosti NHT, lahko le-ta povzroči temne madeže na koži, podobne pogmentaciji med nosečnostjo, bolečine v hrbtu, razdražljivost, vrtoglavico, pridobivanje telesne teže. Logično je, da poseganje v telo s 'tujki' pusti posledice.

Seveda so simptomi od primera, do primera različni, prav tako načini zdravljenja. V skrajnih primerih je tudi nadomestna hormonska neizogibna.

Prav zato moramo biti ženske pozorne na prve znake menopavze, saj se jih, predvsem v začetni fazi da odpraviti in nadzirati po naravni poti, s hormonsko jogo. Zato ne čakajmo, da se zgodi, bodimo pozorne na spremembe v svojem telesu.

Kontraindikacije

V primeru nosečnosti, hormonsko pogojen rak na prsih ali rodilih, po kozmetičnem posegu dojk, miomi, endometrioza, po srčni operaciji, bolezni srca, težave s slepim črevesom, huda osteoporoza, nediagnosticirana bolečina v trebuhu, tromboza. V navedenih primerih se vadba odsvetuje, razen v določenih primerih samo s pisnim dovoljenjem zdravnika/ginekologa.

Redna vadba hormonske joge pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje hormonov v telesu, saj s fizično vadbo in usmerjanjem energije v žleze, le-te aktiviramo in spodbudimo.

PREVERITE TERMINE IN KRAJE IZVEDBE DELAVNIC HORMONSKE JOGE

© 2019 OM Yoga Center Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava in oblikovanje PCMobil.

Iskanje